המדריך הבא פונה למי שמנהל את התיק שלו אצל ברוקר (=בית השקעות / בנק) ישראלי
ושוקל לעבור לברוקר זר בשל היתרונות שבכך ואף למי שעדיין אינו מנהל ומחפש את המקום הטוב ביותר לעשות זאת.
נציג את היתרונות והחסרונות, ובסיום מדריך קל למעבר.
– בסוף המדריך ישנה טבלה מסכמת של עמלות הברוקרים –
תוכן עניינים
אז למה בעצם עדיף לי לסחור עם ברוקר זר ולא עם ברוקר ישראלי?
נתחיל מהפואנטה – היתרון הכי גדול הוא שהכסף בחו”ל, על כל המשתמע מכך. יש גם עמלות יותר זולות מישראל ותוכנה יותר נוחה ומתקדמת. החיסרון הכי גדול הוא שצריך להגיש דוחות למס הכנסה בעצמכם, שזה משהו שברוקר ישראלי עושה כבר בשבילכם. לכן זה מומלץ במיוחד למי שכבר יש לו רואה חשבון וגם ככה מדווח, אך גם למי שאין, התהליך די פשוט.
נתחיל בשאלה הראשית, למה לא?
למה לא:
– כי אני אוהב לשלם הרבה עמלות ולפתח את הארץ שלי.
– אני רגיל שעושקים אותי, לקבל בזול זה רע!
– קשה לי לקבל מוצר מעולה בעוד שאחרים מקבלים מוצר חצי אפוי.
– כי אני מפחד שהכסף שלי לא נמצא בארץ.
– אני לא טוב באנגלית ומפחיד אותי להשתמש בתכנה שיש בה רק אנגלית.
– אני לא יודע לנהל את הכספים שלי לבד, קישור למדריך שיעזור בול בעניין הזה כאן
– אני יודע שזה יותר טוב, אבל אני לא יודע איך לעשות את זה
אם הסיבה שאתם לא אצל ברוקר זר היא אחת מהארבע האחרונות, הכל בסדר,
המדריך הבא יטפל ברוב הבעיות \ הפחדים שלכם.
אם היא אחת מהשלוש הראשונות, אתם אוהבים להיות פראיירים ויש שלוש צעדים לפניכם: אתם צריכים להסתכל טוב טוב פנימה ולשנות את ההתנהלות שלכם, לאחר מכן להיכנס לקבוצה של נינג’ה פיננסית בפייסבוק לקרוא את המדריכים להתנהלות כספית נכונה ולאחר מכן אתם מוזמנים להמשיך לקרוא את המדריך.
מיהו ומהו הברוקר?
ברוקר הוא בעצם המתווך שלנו לבורסה. איננו יכולים לסחור בבורסה ללא מתווך אשר יטפל בנו מפתיחת החשבון לנתינת מערכת מסחר ועד תמיכה טכנית והעברת כספים.
מהו ברוקר זר?
ברוקר זר הוא ברוקר שמתנהל במדינה אחרת ומפוקח על ידי רשות ניירות ערך שאינה בישראל. זה יכול להיות ברוקר קטן יותר מהברוקרים בישראל, אך גם יכול להיות בגודל של כל הברוקרים בישראל ביחד. ברוקרים אירופיים וברוקרים אמריקאים נחשבים אמינים במיוחד, משום שהאכיפה של הרשויות שם נוקשה יותר מהרשות לניירות ערך בארץ ובפרט בארה”ב.
לרוב עדיף לסחור עם ברוקר שמפוקח בשוק בו אתם סוחרים. לדוגמה אם אני סוחר באירופה, לרוב ברוקר אירופאי יהיה יותר זול מברוקר אמריקאי שגם מורשה לסחור שם. יש כמה יוצאים מן הכלל אשר נותנים עלויות נמוכות גם במסחר שהוא לא בשוק האם של הברוקר.
האם תהליך העברת הכספים מסובך? זה לא מסוכן?
ממש לא, זה רק דורש מכם את האחריות לעשות זאת. התהליך הוא מילוי מסמכים שניתן למצוא באתר של הברוקר (מילוי המסמכים הוא אינטרנטי), מי שמסתבך בתהליך המילוי יכול לפנות לברוקר והוא ידריך אותו בתהליך. לאחר שתסיימו את השלב הזה, בדרך כלל ייקח שבוע לקבל אישור חשבון, באם הייתה טעות במילוי ולא קיבלתם אישור, תאלצו לתקנם ולשלוח את הטפסים שוב.
לאחר אישור החשבון תתבקשו להעביר כספים לחשבון הנאמנות בבנק שהברוקר פתח בשבילכם. הבנק נמצא בארץ מוצאו של הברוקר ולכן אם הברוקר הנו ברוקר אמריקאי הכספים יימצאו בבנק מסוים בארה”ב ולרוב בבנקים הגדולים ביותר.
האם תהליך העברת הכספים מסובך? זה לא מסוכן?
התהליך הוא תהליך פשוט ביותר שיכול אף להתבצע דרך אתר הבנק שלכם תחת לשונית “העברה לבנק בחו”ל” או לשונית דומה. בסכומים גדולים יתבקש אישור טלפוני או אפילו אישי בסניף הבנק. התהליך אינו מסוכן בכלל, להוציא כסף מהכספומט כבר יותר מלחיץ אותי. אישית אני מעדיף את הכספים שלי בבנק אמריקאי מאשר בבנק בישראל 😉
האם חשבון הבנק שלי בארץ הזרה משמש אותי בחשבון בנק לכל דבר?
לצערנו לא, החשבון הנו חשבון מסחר בלבד וזה כל מה שאפשר לעשות איתו.
היתרונות והחסרונות של מסחר באמצעות ברוקר זר:
יתרונות
1. עמלות – העמלות בברוקרים זרים בדר”כ זולות משמעותית מהברוקרים בארץ.
צריך להבחין בין העמלה פר מניה ועמלת המינימום שכתלות בכמות המניות, יכולה לייקר משמעותית את מה שנשלם.
לדוגמה: העמלה הממוצעת של 5 ברוקרים נבחרים בארץ עומדת על סנט למניה בארה”ב, אך מה שגורם לעמלה להיות לא משתלמת לנו היא עמלת המינימום שעומדת על בין 6.5-10$, בעוד שבאינטראקטיב ברוקרס שהינו ברוקר אמריקאי העמלות הנן סנט למניה, עם מינימום של 2.5$. הפרש של 4-7.5 דולר לעסקה.
כאשר הולכים לבדוק את העמלות לגביי האופציות, ההפרשים גם שם עומדים על לפחות פי 2 פר אופציה מאשר אצל הברוקר האמריקאי. למה זה ככה? משום שהברוקרים בארץ אינם מורשים לסחור בשווקים אחרים בעולם, ולכן הן צריכים להעביר את הבקשות לברוקרים שכן מורשים, ובכך אנחנו משלמים כפל עלויות.
חשוב להבין שהעמלות המוצגות באתרים אינן חותמת גומי ואפשר להתמקח ולהשיג מחירים טובים יותר בחלק מהמקרים.
2. תכנת מסחר – לפני שאפרט על תכנות המסחר, חשוב לי להגיד שהבנקים הם הגוף המתקדם ביותר מבחינת טכנולוגיה. הם הצליחו לייצר מכונת זמן אשר תיקח אותם לשנות ה-90 והם הצליחו להחזיר את ממשקי המסחר משם כדי שנשתמש בהם בשנת 2019! פשוט מדהים!
ועכשיו ברצינות, תוכנות המסחר של רוב הברוקרים הזרים מתקדמות הרבה יותר מהתכנות הקיימות בארץ (כן תהרגו אותי, אומת הייטק שמייטק, אין לי מושג למה המצב הוא כזה), בדגש על הברוקרים האמריקאים. הזנת הפקודות יותר נוחה, המעקב אחרי התיק יותר נוח, ניתוחים מתקדמים יותר נוחים, מידע יותר נגיש ועדכוני תוכנה ואבטחה יוצאים באופן קבוע ותדיר.
– מה המינוס? כמובן שהתוכנות הן לא בעברית, אך לשם השימוש הבסיסי בתוכנה הכולל הזנת פקודות ומעקב אחרי התיק, אין צורך באנגלית מתקדמת על מנת להשתמש בתוכנות עצמן, אלא דרושה רמת אנגלית בסיסית בלבד.
3. ריבית על מזומן בתיק – אצל מספר ברוקרים זרים ניתן לקבל ריבית על הכסף הפנוי אשר יושב בחשבון. במידה ואתם מחזיקים מסכום מסוים ומעלה. הריבית יכולה להיות בנויה מכמה שכבות אשר נותנות לכם ריביות שונות בהתאם לגודל החשבון בתיק:
לדוגמה אם אחזיק מעל 100000 דולר, אקבל 1.9% ריבית על הכסף הפנוי שיושב אצלי בחשבון במידה ובחשבון יש מתחת ל100 אלף דולר, אקבל ריבית המתאימה לגודל החשבון. לדוגמה אם בחשבון ישנם רק 50 אלף דולר, הריבית שתקבלו הנה 0.95% על הכספים הפנויים בחשבון. החישוב משתנה בין ברוקר לברוקר.
הדבר הזה הוא מגן טוב מפני אינפלציה, בכך הכספים הפנויים אינם מאבדים מערכם או מאבדים פחות, אך צריך להבין שלא תתעשרו מכך.
4. שירות לקוחות – כמו שכולנו יודעים, שירות הלקוחות בארץ לוקה בחסר. אני מצטער אם אני פוגע פה ברגשות של ברוקרים ישראלים (כמובן שיש יוצאים מן הכלל). עד היום עבדתי עם 4 ברוקרים שונים, שירות הלקוחות של הברוקרים הזרים היה מעל ומעבר למה שציפיתי, עם זמני היענות ששואפים לדקה.
5. אין צורך בידע מוקדם על פתיחת חשבון – ניתן לפנות טלפונית אל שירות הלקוחות של הברוקר והם מדריכים אתכם שלב אחרי שלב בפתיחת החשבון והעברת הכספים ואפילו משתלטים על המחשב ועוזרים לכם במקרה הצורך.
6. סכום מינימלי לפתיחת חשבון – הסכום המינימלי לפתיחת חשבון אצל ברוקרים זרים הוא לרוב חצי ממה שדורשים הברוקרים הישראלים, מה שאומר שמי שרוצה לבחון ברוקר מסוים או שיטת מסחר מסוימת עם סכום קטן יחסית יכול לעשות זאת.
7. בית בטוח לכסף – אמרתי לעצמי “איזה כיף סיימתי עם היתרונות..” ואז נינג’ה הגיע ואמר לי שיש עוד יתרון שדי ייחודי למדינה שלנו! הכסף שלנו בעצם יושב בחו”ל, בטוח מהיד הזועמת של הבנקים והרשויות. אז כן, אני הולך לדבר פה על מקרה קיצון, אבל בארץ שלנו, מי יודע?
אז תחשבו על כך שנפתחת מלחמה כוללת של מדינות ערב על ישראל, והמדינה צריכה להלאים כסף מהאזרחים למימון את הלחימה הממושכת – הזוי, קיצוני, אבל תארו לכם.. – אבל הכסף שלכם.. הכסף שלכם יושב בבנק בחו”ל, מוגן, בטוח וזמין!
חסרונות
1. הכסף נמצא בחו”ל ולא בארץ ואני צריך לשלם עמלות על העברת הכספים וגם על המרה –
– נכון, הכסף לא יושב בארץ, אלא יושב באחד הבנקים (לרוב הגדולים ביותר באירופה וארה”ב המפוקחים על ידי הרשויות שם, ממש חיסרון מה אני אגיד לכם…)
עמלות על העברת הכספים אכן צריך לשלם, אך העמלה מתגמדת לעומת החיסכון העתידי בעמלות.
לגבי המרה, ניתן להעביר כספים בשקלים אל הברוקרים ולבצע את ההמרה שם שלרוב מתבצעת בשער יציג ובכך אנחנו חוסכים תשלום עמלה שמנה לבנק.
חשוב להבין שהכספים נמצאים אצל ברוקר מפוקח, מה שאומר שהם מועברים לבנק מוסדר, לחשבון נאמנות מיועד ומפוקח ולא לחשבון פרטי של הברוקר והכל בהתאם לחוקי רשות ניירות הערך במדינה.
2. התכנה רק באנגלית – נכון, התוכנות הן רק באנגלית. אך כמו שאמרנו, רמת האנגלית הנדרשת להבנת ממשק התכנה, הזנת הפקודות ומעקב אחרי ביצועי התיק היא די בסיסית ואין צורך להיות פרופסור לאנגלית ספרותית (למרות שאם יש לכם תואר כזה, שאפו)
3. שירות הלקוחות באנגלית – נכון, אך גם לזה יש פתרון. כרגע בארץ יש ייצוג לשני ברוקרים אמריקאים: “אינטראקטיב ברוקרס” אשר מיוצגים ע”י “אינטאראקטיב ישראל” ו”טרייד סטיישן” אשר מיוצגים ע”י “אמרלד בייס”, בשניהם יש שירות לקוחות בעברית אשר ניתן ע”י ישראלים.
4. אין ניכוי מס במקור – בניגוד למסחר דרך ברוקר ישראלי, במסחר אצל ברוקר זר, אין ניכוי מס במקור. לרוב המדינות יש אמנת מס עם ישראל ולכן הדבר פועל לטובתנו ונאלץ לשלם מס רק למדינה אחת ולא כפל מס.
כמובן שנבחר לשלם את המס במדינה בה המס הזול ביותר שכרגע המצב הוא שישראל המס הוא זול יותר.
הדיווח הנו דיווח חצי-שנתי על רווחי הון כתוצאה ממכירת ניירות ערך שלא נוכה מהם מס במקור. מדובר בטופס שיש לשלוח למס הכנסה פעמיים בשנה (פעם אחת עד ה-31 ביולי, ופעם שנייה עד ה-31 בינואר), ובו פירוט של סך התמורות ממכירות ניירות ערך במהלך התקופה(Statments) כמו גם את סך ההפסדים, סך הרווחים והסכום שנותר לאחר קיזוז. למכתב יש לצרף מקדמת תשלום בגין הרווחים כפי שעולים מהטופס.
בנוסף, עד ה-30 באפריל של השנה העוקבת יש להגיש דו”ח שנתי למס הכנסה. אם אינכם עוסקים עצמאיים ולא חלה עליכם חובה אחרת להגיש דו”ח שנתי מלא, ניתן להגיש דו”ח שנתי מקוצר.
– מי שמסתבך במילוי הטפסים הללו, הכל בסדר. במידה ועשיתם מספיק עסקאות, כנראה שחסכתם מספיק כסף בעמלות על מנת לשלם לרואה חשבון שיגיש עבורכם + עוד סכום נאה בכיס.
* הערה חשובה! (ודבילית) – למרות הוראות החוק, נהוג להגיש את הדו”ח רק פעם אחת בשנה וזו אפילו ההוראה שהנציגים במס הכנסה יתנו לכם, כן, זה דבילי לגמרי אבל ככה זה.
- נשמע מפחיד נכון? לא לדאוג. היום לברוקר אינטראקטיב ברוקרס ישראל יש ניכוי מס במקור ואם לא הוא, יש שירות מעולה שנקרא "אלפי" שנותן תמיכה מלאה במילוי הדו"חות
5. מס ירושה גבוה – לדוגמה בארה”ב קיים מס ירושה בין הגבוהים בעולם. זאת אומרת שבמידה ובעל החשבון נפטר (חס וחלילה כמובן), כל סכום בחשבון מעבר ל60,000 דולר ימוסה ב35% מס. מה שכן, אנחנו חשופים למס הזה גם אם אנחנו משקיעים דרך ברוקר ישראלי כי המס הוא על זה שהחזקנו ‘נכס אמריקאי’ אך ברור שאם נסחור דרך ברוקר אמריקאי הכוונה שלנו היא להשקיע יותר בנכסים הללו ולכן החשיפה לכך תגדל.
אז נכון, מס הירושה הוא ביג דיל. זה לא נעים לחטוף 35 אחוז. אבל האמת היא שכמעט אף אחד שמת לא משלם אותו, הרי רוב האנשים מתים לא במפתיע, ואפילו חמש דקות לפני המוות אם נעביר את הכסף חזרה לארץ אז אין מס. למעשה יש אפילו שמועות שיש אנשים שהתחברו לחשבון שלהם ומשכו את הכסף אפילו כמה ימים אחרי שנפטרו… (מזל שנינג’ות טובות בריגול ובכך קיבלנו את המידע על כך)
דרך נוספת להתחמק מכך היא חשבון משותף על שם שני בני הזוג שבאנגלית נקרא “Joint Account”, ולא זה לא מה שאתם חושבים. זהו פשוט זהו חשבון משותף שבו לשני בני הזוג יש את אותן זכויות בדיוק ובכך הורדנו את האפשרות לכך שייקחו לנו מס ירושה יורד בחצי. האמת? שאפילו אפשר לקנות ביטוח חיים על הזכות שבסיכון ובכך לבטח גם את הסכום הזה ואז לא נהיה יותר חשופים למס הירושה בכלל.
6. לא ניתן לסחור במניות ישראליות – נכון זו האמת, אבל הכל בסדר. מי שממש רוצה לסחור גם על מניות ישראליות, יכול לפתוח גם חשבון עם ברוקר ישראלי ולפחות כך יעשקו אתכם בעמלות רק בחלק מתיק ההשקעות. (האמת שממש התלבטתי אם בכלל לשים את הסעיף הזה ביתרונות.. אבל שיהיה)
7. חוסר וודאות לגבי פיקוח על הברוקר – נקודה מעולה! אפילו סופר מעולה.
מצרף פה לינק לבדיקת ברוקרים אמריקאים. רק תכתבו את שם הברוקר תחת הלשונית “FIRM”, במידה וכתוב תחת החברה “Brokerage Firm regulated by FINRA” הוא מפוקח ואתם יכולים לסחור איתו בלב שלם.
אז מי הם בכלל FINRA האלה שאנחנו הולכים לסמוך על הפיקוח שלהם? פינרה היא רשות הפיקוח הפיננסית האמריקאית או במילים פשוטות יותר, הרגולטור הגדול ביותר בארה”ב המבטיח התנהלות הוגנת וישרה אל מול המשקיע ולטובתו בלבד. לכן, ברוקר שמפוקח על ידם הנו אמין בהחלט לניהול הכספים דרכו.

נקודה נוספת שצריך לשים אליה לב..
חלק מהברוקרים האמריקאים עובדים בארץ בעזרת שלוחות שלהם. יש לבדוק לגבי כל שלוחה ושלוחה על פי איזו רגולציה היא עובדת, מה התנאים שלה לעומת הברוקר המקורי שנמצא בארץ הזרה, מה גובה הביטוח על הכספים המושקעים שלנו (יש כאלה שאפשר לרכוש דרכם תוספת ביטוח) ומה הקשר ביניהם. כמו שאמרנו, ברוקרים המפוקחים בארה”ב ובאירופה נמצאים בעדיפות מבחינת הרגולציה וההגנה שלה עלינו.
לסיכום, היתרונות בהשקעה דרך ברוקר זר משמעותיים יותר, עולים עשרות מונים על החסרונות ויכולים לחסוך לכם המון כסף וכאב ראש מהברוקרים הישראלים.
לאחר סקר שוק מעמיק ועבודה עם כמה ברוקרים שונים, החלטתי שהברוקר המומלץ ביותר ללקוחות ישראלים ברגע נתון זה הנו “אינטראקטיב ברוקרס”.
**גילוי נאות** כיום אני סוחר כבר כמה שנים עם אינטראקטיב ומרוויח מהפניות אליו, אך בשל יתרונותיו אני מרגיש כי אני עדיין צריך להמליץ עליו גם אם זה יראה מכירתי. הוא הברוקר הגדול ביותר בעולם, ניתן לסחור איתו כמעט בכל שוק בעולם: אירופה, אסיה, אוסטרליה, ארה”ב ועוד (חוץ מישראל כרגע). השלוחה שלהם בארץ מפוקחת תחת רגולציה אירופאית, שירות הלקוחות שלו בעברית, המשרדים שלו ממוקמים בישראל והתכנה שלו נחשבת בין המקצועיות בשוק ואפילו עברה שדרוג מרענן לאחרונה.
עוד יתרון דרכם שנורא משמעותי הוא האפשרות לסחור במניות ארה”ב תחת רגולציית הונג-קונג באם תבחרו. הדבר יאפשר לכם לעקוף את הגבלת ה-PDT תחת רגולציית ארה”ב אשר מגבילה אתכם לעד 3 עסקאות דיי טרייד בשבוע ובכך תוכלו לסחור בדיי טרייד ללא הגבלה גם עם חשבונות נמוכים מ25 אלף דולר.
החיסרון היחיד הוא התעסקות עם רשויות המס בישראל שגם לזה כבר נתנו פתרון במדריך.
– אנחנו עדיין ממליצים לכל אחד ואחד לעשות את בדק הבית שלו, ולהבין דרך מי הכי כדאי לו להשקיע. –
