בבורסת ארה"ב, המסחר לא מתחיל ונגמר בשעות הפתיחה הרשמיות. סוחרים מנוסים יודעים לנצל את שעות המסחר המוקדם (Pre-Market) ואת שעות המסחר המאוחר (After-Hours) כדי לזהות הזדמנויות ייחודיות.
במאמר הזה נכיר את היתרונות, הסיכונים ומתי כדאי לשקול לנצל את המסחר מחוץ לשעות הרגילות.
תוכן עניינים
הקדמה
אז כל מי שסוחר בבורסת ארה”ב אמור לדעת ששעות הפעילות של הבורסה הן 16:30-23:00 בשעון ישראל (9:30-16:00 שעון ארה”ב), למעט כששעוני החורף והקיץ לא מסונכרנים והשעות הן 15:30-22:00
בשעות פעילות הבורסה אנחנו יכולים להכניס כל פקודה שאנו רוצים ומחירי המניות זזים באופן רציף.
אך מה קורה בשעות שהבורסה לא פעילה בהן?
גם בשעות שהבורסה עצמה אינה פעילה, עדיין יכול להתקיים מסחר. ישנם את שלבי המסחר המוקדם (Premarket) והמסחר המאוחר (After Market / After hours), המסחר המוקדם מתרחש לפני פתיחת הבורסה בשעות 11:00-16:30 והמסחר המאוחר מתרחש בשעות 23:00-3:00. אך הדבר לא חקוק באבן. ברוקרים שונים יכולים להחליט בדיוק מה טווח הזמן שבהם הם מרשים מסחר מוקדם ומסחר מאוחר בבורסה.
למשל הברוקר TD Ameritrade מרשה לסחור בשעות 15:00-16:15 בעוד ש Scottrade מתחיל מרשה בשעות 13:00-16:28.
בעבר, מסחר זה היה נגיש רק לגופים מוסדיים, אך היום עם התקדמות הטכנולוגיה הגישה ניתנת גם לסוחרים הפרטיים.
ההבדל בין זמני המסחר
שעות הפעילות של הבורסה
- המסחר מתרחש בבורסות עצמן
- שימוש ברוב פקודות המסחר וההגבלות שלהן
- כל סוגי הנכסים נסחרים: מניות, אופציות, אג”ח, קרנות נאמנות
- אין הגבלת זמן על הפקודות
- כל הנכסים הנמצאים בבורסה נסחרים
מסחר מוקדם ומסחר מאוחר
- המסחר מתרחש בשווקים אלקטרונים
- רק פקודות Limit מתקבלות עם מקסימום של 25,000 מניות לפקודה אחת
- רק רוב החברות הרשומות בבורסות נתונות למסחר
- הפקודות טובות לתקופת זמן מסוימת, זאת אומרת פקודות שניתנו במסחר המקדים לא ממשיכות למסחר הפעיל
הסיכונים במסחר לא בשעות הפעילות
כל השקעה במניות כרוכה בסיכון, אך הרשות לניירות ערך בארה”ב מדגישה את הסיכונים הבאים במסחר לא בשעות הפעילות:
1. מחסור במידע על ציטוטי מחירים
חלק מהברוקרים מרשים למשקיעים שלהם לראות רק את הציטוטים ממערכת המסחר שלהם, לכן אנחנו לא חשופים לכל ציטוטי המחירים במערכות והברוקרים האחרים. כדאי לבדוק אצל הברוקר שלכם איזה ציטוטים הוא מרשה לי לראות ועל איזה ציטוטים מהם הוא בכלל מרשה לי לסחור.
2. מחסור בנזילות
בשל ההגבלות הקיימות על שעות מסחר אלו, כמות הסוחרים יורדת משמעותית ולכן נפח המסחר במניות יורד גם הוא. הדבר בעיקר משפיע על סוחרים עם חשבונות גדולים יותר, אך זהו בהחלט חיסרון מובהק. תארו לכם שאני רוצה למכור עכשיו 30,000 מניות, אך אין צד שני לעסקה, אני תקוע עם המניות שלי ואין לי למי למכור, בשעות הפעילות זה אף פעם לא היה קורה גם אם הייתי סוחר במניות Small Cap.
3. מרווחים גדולים בין הקונים למוכרים (Bid to Ask Spread)
המרווחים הגדולים בין מחירי הקונים והמוכרים נובע בעיקר מחוסר הנזילות. ישנם פחות מוכרים וקונים בשוק ולכן אין תחרות מחירים משוכללת כמו שקיימת בשעות הפעילות. הדבר נורא בעייתי לסוחרים מפני שגם אם יש צד שני לעסקה שלי, יכול להיות שבמידה ואסכים למחיר שהוא דורש, אפסיד את כל הרווחים שלי מהעסקה או שאכנס להפסד גדול יותר בעסקה מפסידה.
דוגמה: קניתי 10 מניות INTC במחיר 60, מחיר המניה נסגר במחיר 61.2. כעת, אני רוצה למכור את 10 המניות שלי ולהרוויח, אך מהצד הנגדי הקונה מציע לי רק מחיר של 59.5. זאת אומרת, שאם אני אסכים למחיר שלו, לא רק שלא הרווחתי, אלא הפסדתי כסף! כל זאת למרות שמחיר המניה ברגע הסגירה הוא מעל מחיר הקנייה שלי.
4. תנודתיות במחירים
בדיוק מהסיבה שיש פחות מוכרים ומרווחים גדולים יותר בין שני הצדדים, מחירי המניות יכולים להיות מאוד תנודתיים ולזוז בהפרשי מחירים גדולים בין עסקה לעסקה.
5. מחירים לא וודאיים
תזוזת מחיר המניה במסחר המוקדם או המאוחר לא משקף בהכרח את מה שיקרה בשעות הפעילות. ישנם פקודות רבות המחכות להתבצע בדיוק עם פתיחת השוק ופקודות אלו יכולים להשפיע על מחירי המניות באופן דרסטי. לכן, אם למשל מניה עלתה ב1% בשעות המסחר המוקדמות, בדקות הראשונות של המסחר המחיר יכול להתרסק אפילו ב3% ולמחוק את כל העליות שהיו במסחר המוקדם.
6. הגבלה להוראות Limit בלבד
שווקים אלקטרונים רבים מקבלים הוראות Limit בלבד. מי שלא מכיר, פקודת לימיט מגבילה את מחיר הכניסה לעסקה שלנו למחיר מסוים, מה שיכול לגרום לנו לפספס מילוי של פקודה בין אם לכניסה או ליציאת מעסקה.
7. תחרות עם סוחרים מקצוענים
רוב הסוחרים בשעות אי הפעילות של הבורסה הם סוחרים מקצועיים של גופים מוסדיים כמו קרנות נאמנות וקרנות גידור שיכולה (יכולה.. יש להם..) גישה לכמות מידע גדולה יותר ורחבה יותר משיש לסוחר הפרטי.
8. עיקובים ובעיות במחשבי המערכות
משום שהמסחר נעשה בשווקים אלקטרונים, יכול להיות עיכוב במילוי או אפילו חוסר מילוי מלא של הפקודות שלנו.

היתרונות (?!) של מסחר לא בשעות הפעילות
1. תגובה מהירה לדיווחים והצערות של חברות
חברות בשוק ההון מאוד אסטרטגיות בכל מה שקשור להודעות ודיווחים לציבור הרחב. הם לא אוהבות לדווח על דברים בזמן שעות המסחר, משום שאם כמות משקיעים גדולה תגיב להודעה, הדבר יכול לגרום לתזוזה של אחוזים שלמים במחירי המניה. מי כמונו יודע שבשל פאניקה או אופוריה של משקיעים, מחירי המניה יכולים לחלוטין לא לשקף את מחיר החברה או לשקלל את ההודעה בצורה רציונלית. לכן, רוב ההודעות של החברות יוצאות בשעות חוסר הפעילות של הבורסה על מנת לנסות למתן את המהלכים הללו.
בדיוק מהסיבה הזאת, יש יתרון למסחר המוקדם והמאוחר. במידה ואני יודע שחברה אמורה לצאת בהודעה כלשהי בשעות חוסר הפעילות, אני יכול לבצע פקודות ולהיכנס לעסקאות לפני שהתבצע מהלך עליית או ירידת המחירים המלא. כאשר הבורסה תתחיל לפעול, מחירי המניה ישקפו את ההודעה בצורה טובה יותר בשל התחרות המשוכללת בין הקונים והמוכרים.
אני יכול להרוויח מדיווחי חברות?!
לא ממש. כפי שהצגתי כבר, אתם מתחרים פה עם סוחרים מקצוענים שיש להם גישה למידע שהסוחר הפשוט יכול לחלום עליו (לא שאנחנו לא יכולים באמת לקבל גישה לנתונים הללו זה פשוט יעלה לנו הון). לכן, רוב תנועת המחיר תתבצע בצורה מהירה כל כך, שאתם לא תוכלו באמת להפיק מכך רווחים וכנראה שתיכנסו לאחר שרוב המהלך כבר קרה.
2. תגובות לדיווחים ונתונים כלכליים
הרבה אינדיקטורים ונתונים כלכליים מדווחים בשעה 15:30 (שעון ישראל), שעה לפני פתיחת המסחר. תגובת המשקיעים לנתונים אלו יכולה לגרום לתזוזת מחירים גדולה ואפילו להכתיב את כיוון השוק או המניות לאורך כל יום המסחר.
למשל, לדו”ח התעסוקה של לשכת התעסוקה בארה”ב (U.S Bureau of Labot Statistics – BLS) שמפורסם בכל יום שישי ראשון בכל חודש, יש את אחת ההשפעות הגדולות ביותר על השווקים ויכול לגרום לשינויי מחירים גדולים עם תנודתיות גבוהה.
גם כאן, כנראה ולא תצליחו לנצל את המהלך בלי שרובו ימומש על ידי סוחרים מקצו
איך אפשר לסחור לא בשעות הפעילות?
רוב הברוקרים הגדולים יכולים לתת לכם גישה למסחר לא בשעות הפעילות.
על מנת לעשות זאת, תצטרכו להשתמש רק בפקודות Limit ולסמן סימון מיוחד המראה לברוקר שהתכוונתם לבצע את הפקודה לא בשעות הפעילות. במידה ותכנסו את הפקודות ללא סימון זה, הפקודה תישאר “רדומה” ותיכנס לפעולה רק בשעות פעילות הבורסה.
בדרך כלל, בלשונית “זמן בפועל” (TIF) של העסקה, תוכלו לבחור את הזמנים בהם הפקודה פעילה. דוגמה אצל הברוקר אינטראקטיב ברוקרס, אפשרות המסחר לא בשעות הפעילות תראה בתכנת המסחר:

ברגע שהייתי שולח את הפקודה הזו למשל בקנייה (Buy) בשעות הברוקר ירשה לי לסחור לא בשעות הפעילות, הפקודה כנראה לא תתמלא בשוק שהמוכר הקרוב ביותר במחיר מבקש מחיר של 99.53, אחת מבעיות התמחור לא בשעות הפעילות כפי שהצגתי קודם.
מדריך מלא לביצוע פקודות אלו נמצא כאן ובסרטון היוטיוב כאן.
* הערה – ישנם נכסים פיננסיים הנסחרים כמעט 24 שעות ביום למשל כמו חוזים עתידיים
* במידה והבנתם שאתם צריכים לדעת הרבה יותר מזה כדי לבצע מסחר בבורסה ולהרוויח בו, אתם מוזמנים
לבדוק את ההכשרות שלנו.
סיכום
כפי שאתם רואים, מסחר לא בשעות פעילות הבורסה טומן בחובו הרבה יותר חסרונות מאשר יתרונות. אין הדבר אומר שאי אפשר להרוויח במסחר בשעות אלו ולנצל את המהלכים, אך יש להבין שדרושה לכאן מקצועיות, מהירות תגובה וגישה מהירה אפילו עוד יותר מהירה למידע.