אתם מתעניינים במסחר והשקעות בבורסה כל הזמן שמעתם את המילים ברוקר, זירת מסחר, מתווך, בורסה, עמלות ועוד ולא הבנתם מה המושגים האלה בכלל אומרים ואיך בכלל משווים ביניהם, אז הנה באתי לעשות לכם סדר בעניין, הדיון לגבי זירת מסחר מול ברוקר בורסאי הוא דיון ארוך ימים שהגיע הזמן שיגיעה לקיצו 😉
צירפתי לכם טבלת השוואה בין ברוקרים בורסאיים לזירות מסחר בסוף המאמר, אך מומלץ בחום רב לקרוא הכל.
תוכן עניינים
הקדמה
כל כך הרבה דברים שצריך להיזהר מהם כשבוחרים איפה ללמוד מסחר בשוק ההון? בהחלט.
אפילו קיצרתי לכם את זה ל-10 נקודות חשובות, שיכולות לחסוך לכם זמן, כסף והמון כאבי ראש.
בעולם המסחר יש שיטות רבות: השקעות לטווח ארוך, מסחר סווינג, דיי טריידינג, מסחר אלגוריתמי ועוד. אין שיטת קסם להתעשרות מהירה, ואם הייתה – כולנו כבר היינו עשירים, לא?
השוק מוצף בהבטחות נוצצות. בעולם שבו שיווק שולט על איכות, קל מאוד להתפתות להבטחות גרנדיוזיות, במיוחד כשמדובר בכסף – נושא שתמיד מושך.
מי לא רוצה להתעשר במהירות בלי מאמץ? אבל, במציאות, רוב מה שתראו בפרסומים הוא שיווק חזק, ולא בהכרח תוכן איכותי.
בדיוק בשביל זה הכנתי לכם רשימה של 10 דברים שחשוב לבדוק ולהיזהר מהם לפני שאתם בוחרים את המקום שבו תלמדו מסחר.
בואו נבין מושגי בסיס
הבורסה לניירות ערך – גוף עסקי, המקיים שוק מוסדר למסחר בניירות ערך. נקרא גם “השוק המשני”, השוק בו נסחרים ניירות הערך לאחר ההנפקה הראשונית שלהם לציבור.
הבורסה היא פלטפורמה שבה ניתן לסחור בניירות ערך לדוגמת מניות, כתבי אופציה, חוזים עתידיים, אגרות חוב, שטרי חוב ועוד והיא משמשת כגוף המתווך הסופי בין הקונים והמוכרים של ניירות ערך אלו.
ישנן בורסות שונות ברחבי העולם ובמדינה אחת יכולה להיות יותר מבורסה אחת. בישראל לדוגמה קיימת רק בורסה אחת והיא “הבורסה לניירות ערך בתל אביב”.
על הבורסה הנכסים והחברות הנסחרים בה יש פיקוח קפדני של רשויות ניירות הערך במדינות בהם הבורסה קיימת. לדוגמה רשות ניירות הערך בארצות הברית נקראת (Securities and Exchange Commission” (SEC” ותפקידן של הרשויות האלה הוא להגן על המשקיעים כמה שיותר.
בארצות הברית קיים גוף ללא מטרות רווח שאינו חלק מהממשלה הנקרא “FINRA” והוא אמון על נתינת רישיון ופיקוח על הברוקרים השונים.
ברוקר בורסאי – עמיל בורסה / עמיל ניירות ערך. אדם המורשה לסחור בניירות ערך עבור לקוחותיו. הברוקר הוא צד ג’ המסייע לקיום עסקה בין מוכר וקונה בבורסה. הברוקר יהיה הגוף שמתווך בינינו לבין הבורסה והוא יבצע את כל הבדיקות הנדרשות לפני שהפקודה שלנו נשלחת לבורסה. הוא ידע לנתב את הפקודות שלנו לבורסה הנכונה, לבדוק את מצב החשבון שלנו ועוד.
ברוקראז’ – הציבור הרחב מכיר את חברות הברוקראז’ פשוט כ”ברוקר” המתווך בינינו לבין הבורסה. חברת הברוקראז’ היא מוסד פיננסי המסייע לקנייה ומכירה של מוצרים פיננסיים בין קונים ומוכרים. כיום, הרוב המוחלט של הברוקרים הפרטיים עובדים בתוך חברות הברוקראז’ המספקות לנו את שירותי התיווך. החברות האלו יספקו חשבון מסחר, תכנת מסחר, גישה לבורסות ונכסים פיננסיים שונים ואף יוכלו לתת לנו מינוף בעסקאות אשר נבצע.
עמלה – סכום כספי שנשלם על כל פעולת קנייה ומכירה שהתבצעה. העמלה יכולה להיות פר מניה וכך העמלה הסופית שנשלם תהיה תלויה בכמות המניות, או כעלות “פיקס” פר עסקה שהתבצעה.
במידה והמעלה היא פר מניה, בדרך כלל יש עמלת מינימום בעסקה שנשלם בכל מקרה.
אז לאחר שהבאנו את המושגים הבסיסיים, אנחנו יכולים לדבר על ההבדלים בין מסחר בזירות המסחר לבין מסחר בבורסה ומה ההבדל בין הברוקרים.

מה היא זירת מסחר / זירת סוחר
פלטפורמת מסחר ממוחשבת המאפשרת לסוחרים לסחור מול מפעילי הזירות במכשירים פיננסיים שונים עם מינימום חשבון נמוך ומינוף גבוה. בעבר היו הרבה זירות סוחר בישראל עד שהרשות לניירות ערך החליטה להסדיר את התחום ומאוקטובר 2016 זירות המסחר פועלות רק ברישיון ופיקוח של הרשות. כיום ישנן 4 זירות מסחר הפועליות ברישיון וכפופות לחוקים ופיקוח בנושאי איסור הלבנת הון ומניעת טרור.
ניתן לראות את החברות המפוקחות כאן
מינימום חשבון נמוך ומינוף נשמע טוב עד עכשיו לא? תמשיכו לקרוא..
המסחר בזירות המסחר לא מתבצע מול הבורסה, אלא מול תוכנות מחשב באמצעות מכשיר פיננסי הנקרא “Contract for Differences”
ובעברית ניתן לקרוא להם חוזי הפרשים. מחיר החוזים הללו נגזר ממחיר נכס הבסיס וקיימים חוזים כאלו על נכסי בסיס שונים כגון: מטבעות, מדדים, מניות, אג”ח, סחורות ועוד.
זה אומר שאתם לא באמת תחזיקו בנכס הבסיס ותהיו זכאים לזכויות של החזקה שכזו, אלא רק תרוויחו או תפסידו ביחס להפרש במחיר הנכס ביחס למחיר הקנייה שלכם. משום שהמסחר כאן נעשה באמצעות תכנות מחשב מאחורי הקלעים, המסחר נעשה אל מול הזירה. זה אומר שהם הצד הנגדי לעסקה שלכם, משחק סכום אפס. אם אתם הרווחתם, הזירה הפסידה כסף ואם אתם הרווחתם הזירה הפסידה כסף. יש גם ניגוד עניינים מובנה וברור שצריך להדאיג אתכם מאוד.
רגע רגע, מה קורה אם הרבה לקוחות ירוויחו? זירת הסוחר תפשוט את הרגל?
עקרונית, זה אפשרי, אבל סיכוי קטן שזה יקרה בניהול נכון.
זירות המסחר מגדרות את עצמן ביחס לנכסים אותם מחזיקים המשקיעים בה. למשל אם נכנסתי לפוזיציית לונג, זירת הסוחר יכולה לקנות את הנכס האמיתי בבורסה ובכך לגדר את עצמה מהסיכון שהיא -רק- תצטרך לשלם לסוחר, הזירות לעיתים עושות את המהלכים האלה במינוף ולכן כמעט תמיד מרוויחות.
האם הם מספקים לי מחירי נכסים אמיתיים?
בעיקרון הם די חייבים מפאת כוחות השוק. במידה ולא יספקו ציטוטים אמיתיים והמשקיעים יעלו על זה, מלבד התביעות, לא יהיו להם יותר לקוחות והחברה תפשוט את הרגל. כיום, לרשות לניירות ערך יש גישה לציטוטים ולכל הפקודות של הלקוחות והיא מבצעת ביקורת חיצונית באופן שוטף, אך יש לקחת בחשבון שיש גבול לפיקוח ולאו דווקא הרשות תמיד תעלה על ציטוטים לא נכונים בעתיד.
לאחר הפיקוח ב2016, כספי הלקוחות חייבים להיות מוחזקים אך ורק בחשבון נאמנות בכדי שתהיה הפרדה מלאה בין כספי הלקוחות לכספי החברה. אך אל תאמינו פשוט לחברות, תדרשו אסמכתא המעידה על כך שבאמת הכספים מופקדים לחשבון נאמנות וודאו כי באמת הופקדו לחשבון הזה לאחר ההפקדה. לכן, במידה והחברה תפשוט את הרגל הכספים שלהם בטוחים בחשבון נאמנות.
איזה סוגי עמלות נשלם אצל ברוקר הפורקס או זירת המסחר?
⦁ Spread – מוגדר בין ההפרש בין ה Bid ל Ask. בדרך כלל כאשר נרצה לרכוש נכס כלשהו נתפשר במחיר לכיוון הצד השני כדי לקבל אותו. במקרה הזה הצד השני הוא זירת המסחר. באותו רגע שהסכמנו למחיר שלה בעצם היא גבתה מאיתנו את העמלה על העסקה והרוויחה עלינו את הכסף שלה
לדוגמה: אם מחיר מניית אפל הוא 319.10, כדי לקנות אותה נאלץ לשלם למשל 319.24 וזהו הSpread אותו מרוויחה החברה.
⦁ עמלת Overnight – כל יום שנחזיק בפוזיציה פתוחה, הזירה תיקח לנו עמלה על כך
⦁ עמלה רגילה – זירות מסחר מסוימות ייקחו לנו עמלה רגילה בנוסף לעמלת ה Spread.
העמלות הללו יכולות לחתוך לנו חלק נכבד מהעסקה וחשוב להכיר אותם.
היום לעומת פעם:
בישראל היו כמה וכמה מקרים של הונאות בזירות המסחר שלצערם של המשקיעים איבדו מיליוני שקלים.
לדוגמה חברת שורט טרייד שהייתה בבעלות שלומי נוימן. החברה הודיעה שנכנסה לקשיים כלכליים ונוימן כנראה ברח לו לחו”ל עם כספי המשקיעים. עוד שחקן שהיה בסיפור הזה הוא מכללת BIG SHOT הישראלית שהפנתה תלמידים אליה אך טענה כי הקשר בינם לבין שורט טרייד היה קשר של ספק-לקוח בלבד (לטענתם)
עוד סיפור ידוע שהיה הוא לגבי ג’נרל טרייד שהגיעו דרך מכללת סימפל טרייד. שם היה ניגוד עניינים מובנה משום שבעלי המכללה היה גם הבעלים בג’נרל טרייד. החברה הודיעה באותה טענה כמו חברת שורט טרייד היא נקלעה לקשיים כלכלים ואין באפשרותה להחזיר כספים שהופקדו אצלה.
אז כפי שהבנתם, פעם באמת היה סופר מסוכן לסחור בזירת מסחר. לא בגלל כל העמלות אלא בגלל שיחלו ביום בהיר אחד להיעלם לנו עם הכסף ולשקר לנו באלף ואחת דרכים, כיום לאחר הפיקוח, מסחר בזירות מסחר נעשה הרבה יותר בטוח אך עדיין לא עבר מספיק זמן כדי להבין האם הפיקוח באמת יעיל.
מי הוא ברוקר בורסאי
ברוקר בורסאי הוא ברוקר העומד בתנאים של הבורסה ובעל רישיון חבר בורסה.
הברוקרים כפופים לחוקי הרשות לניירות ערך וההוראות והסטנדרטים של הבורסה בה הם חברים.
זאת אומרת שהוא מפוקח ברמות הגבוהות ביותר ולכן אנו יכולים לסמוך עליו עם הכספים שלנו.
הברוקר הוא הגוף שיתווך בינינו ובין הבורסה. הוא זה שנפתח אצלו חשבון, הוא יבדוק את הפרטים שלנו, יפתח חשבון על שמנו, יספק לנו תכנת מסחר ושירות על מנת שנוכל להתחיל את המסחר שלנו בבורסה. חשוב להבין שהברוקר הוא רק המתווך שלנו לבורסה והגוף הסולק. הזירה בה אנחנו סוחרים היא הבורסה, הוא רק הצינור שלנו ולא הזירה מולה אנחנו סוחרים.
דרך הברוקרים השונים אנחנו נוכל לסחור בנכסים הנסחרים בבורסה בין אם הם: מניות, אג”ח, אופציות, חוזים עתידיים, שטרי חוב ועוד. בניגוד לזירות המסחר, כאן אנו סוחרים בנכסים האמיתיים וזכאים לזכויות שלהם שלא כמו חוזי ההפרשים שנסחרים בזירות המסחר. כל ברוקר יוכל לספק לנו מסחר בנכסים אחרים, אבל הרוב המוחלט של הברוקרים יודע לספק לנו מסחר בכל הנכסים הנסחרים בבורסה, בדגש על הברוקרים הגדולים ביותר.
אם הברוקר שלי חבר בורסה בבורסה הישראלית, האם אני יכול לסחור בנכסים בחו”ל?
הדבר אפשרי. ברוקרים בעולם יכולים לבצע שיתוף פעולה אחד עם השני ולכן גם אם לברוקר הספציפי שלכם אין רישיון בבורסה מסוימת, הוא יכול להעביר את ההוראה שלכם דרך ברוקר מפוקח אחר ולבצע עסקאות גם בשווקים שאין לו רישיון בהם.
כמובן שבשל ריבוי המתווכים כאן, העמלות יהיו יותר גבוהות כי כל ברוקר יחתוך לעצמו את העמלות שלו. לכן, במידה ונבחר בברוקר ישראלי למסחר בארה”ב, העמלות שלנו יהיו גבוהות יותר מאשר מסחר ישירות דרך ברוקר אמריקאי. ישנם ברוקר שיש להם רישיון בורסה בכמה בורסות שונות ובכך זה פותר את עניין שרשרת המתווכים.
אני גר בישראל, האם אני חייב לסחור עם ברוקר ישראלי?
ממש לא. לא משנה איפה אנחנו גרים, כל עוד הברוקר מוכן לקחת אותנו כלקוח שלו, אנחנו יכולים לבחור באיזה ברוקר שאנחנו רוצים בין אם הוא אירופאי, אמריקאי, קפריסאי, אוסטרלי ועוד.
במידה והאנגלית שלכם טובה ואין לכם בעיה להסתפק בשירות באנגלית, פרוש בפניכם ים ענק של ברוקרים לבחור מהם. אישית, אעדיף לסחור עם ברוקר שחבר בורסה בבורסה בה אני רוצה לסחור משום שכך העמלות שלי יהיו נמוכות יותר.
ברוקר שירותים מלא אל מול ברוקרים במחירים מופחתים (Full Service vs Discount):
ישנם שני סוגים של ברוקרים שניתן לקבל מהם שירות, אחד ייתן לנו מגוון שירותים ואחד ישאף לתת לנו שירותי תיווך בלבד.
ברוקר שירותים מלא מספק לנו עוד הרבה שירותים מעבר לתיווך בלבד וכוללים שירותי ייעוץ, מחקר וניהול.
הם מציעים קשר תמידי ואישי עם הלקוח, ניהול תיקים, ייעוץ, ניהול ההון האישי, תכנון פיננסי ועוד.
בשל כל השירותים הנוספים שהן מספקים, העמלות אצלם יהיו גבוהות יותר.
ברוקר מחיר מופחת הנו ברוקר שלא יספק שום דבר שמספק ברוקר שירותים מלא. הדבר היחיד שהוא יספק לנו זה תמיכה, תכנת מסחר (שיכולה לכלול בתוכה שירותי מחקר בחינם / תוספת תשלום) וגישה לבורסה.
משום שאינו מספק לנו שירותים נוספים מעבר לכך, העמלות אצל סוג הברוקר הזה הן הנמוכות ביותר.
איך אני בודק אם הברוקר מפוקח כדי שאוכל לסמוך עליו?
זה ממש תלוי באיזו מדינה הברוקר נמצא. לכל מדינה יש את רשויות הפיקוח שלה שמספקות כלים לבדיקת הפיקוח על הברוקרים. למשל בארה”ב הפיקוח על הברוקרים הוא בידי רשות נפרדת מרשות ניירות הערך.
לבדיקת חברי בורסה ישראלים לחצו כאן
לבדיקת חברי בורסה בארה”ב לחצו כאן
לבדיקת חברי בורסה אירופאים לחצו כאן
כמובן, שאתם צריכים לסמוך על הרשויות והפיקוח באותן מדינות. למשל הפיקוח בקרואטיה יכול להיות מאוד משוחרר ביחס לפיקוח האמריקאי שנחשב אחד המחמירים בעולם אם לא המחמיר ביותר.
אילו מאפיינים נרצה לבדוק כדי לבחור ברוקר שמתאים לנו
1. נרצה שלברוקר תהיה גישה למסחר בבורסה בה אנו רוצים לסחור.
2. נרצה שהברוקר יוכל לספק לנו את כל הנכסים הפיננסיים בהם נרצה להשקיע.
3. עמלות – נרצה שהעמלות על הנכסים בהם אנחנו סוחרים יהיו כמה שיותר נמוכות.
4. מערכת מסחר – נרצה את מערכת המסחר המתקדמת והידידותית ביותר לשימוש.
5. שירות – כמו בכל מוצר, נרצה שהשירות שאנו מקבלים יהיה שירות טוב ונגיש.
למשל: מענה מהיר בטלפון, שירות בשפת האם שלי, צ’אט אינטרנטי, מענה מהיר במייל ועוד.
6. שירותים נוספים – למשל ריבית על כספים פנויים, תכנית הלוואת מניות ועוד.
זהו סיימנו לדבר על הברוקרים.. הגיע הזמן לטבלת השוואה בין זירות מסחר לברוקרים בורסאיים:

דעה אישית
אז זירת מסחר מול ברוקר בורסאי אה? טוב אני החלטתי בצורה די מוחלטת מה מתאים לי.
אישית זירות המסחר לא מושכות כלל גם לאחר הפיקוח.
אין סיבה להיות מוגבל רק לנכסים שזירת המסחר מספקת לי, לשלם עמלה על החזקת הנכסים בלילה ואני רוצה את הפיקוח הקפדני ביותר על הכספים המנוהלים שלי.
בנוסף, המינוף בזירות אלו יכול למחוק לסוחרים לא מנוסים את התיק מהר מאוד מה שיכניס אותם כמובן לסטטיסטיקה של הסוחרים המפסידים בשוק ההון.
לדעתי, זירת מסחר מתאימה רק לסוחרים מתחילים שרוצים להתאמן על תיק מאוד קטן (מינימום הפקדה ראשונית 100$) או לסוחרי מט”ח.
סוחר או משקיע מנוסה צריך לבחור בברוקר בורסאי ולהתרחק מזירות המסחר.
