דילוג לתוכן
סמארט טרייד- תום רוכמן- מהו מינוף

מינוף – הטוב, הרע ולא ממונף. כל מה שצריך לדעת על מינוף

הרבה פעמים אנשים שומעים את המילה מינוף אבל לא יודעים האם זה כדאי ומה הסיכונים החבויים בכך, האם היתרונות עולים על החסרונות ואיך בכלל אנחנו משיגים אותו?
בואו ננסה לענות על השאלות האלה (בצורה יחסית קלילה) ואולי נצא ממונפים מכל העניין.

תוכן עניינים

הגדרה

 
בהגדרה המילונית – שימוש במשאבים נתונים להשגת משאבים רבים יותר
בהגדרה כלכלית – שימוש בחוב על מנת לממן השקעות אשר יניבו תשואה גבוהה מהריבית על החוב.
בהגדרה שלי – לעשות כסף מכסף. שיעשה יותר כסף.. שאוכל לעשות איתו יותר כסף.. וממנו לעשות עוד כסף.. בקיצור כסף כסף כסף.
המילה מינוף הגיעה בעצם בזכות עיקרון פיזיקאי פשוט – “מכונה פשוטה” שבזכותה נוכל להכניס כמות כוח קטנה על מנת להוציא כמות כוח גדולה יותר.
האם מינוף זה טוב? כן ו…לא.
בגדול, אני חושב שכל אחד צריך לשאוף ולמנף את הכסף שלו, כל עוד הוא עשה את החישובים המספקים
ועמידה ברמות הסיכומים המתאימות לו ספציפית.
בואו נראה בדוגמה נורא פשוטה למה מינוף יכול לגרום במודל 4 האנשים הרנדומליים שהמצאתי
 
כפי שניתן לראות, מינוף הוא טוב כאשר מרוויחים ויכול להכניס אותנו לבור לא ממש נחמד כשאנחנו לא נרוויח.

אז בואו נדבר קצת על מצבים אפשריים של מינוף

איך מחיר הזהב נקבע

 

1. משכנתא – כאשר אנחנו לוקחים משכנתא על בית / דירה להשקעה אנחנו משתמשים במינוף. כמו בדוגמה מעלה, אנו משתמשים בהון עצמי ובשעבוד הנכס על מנת לקבל הלוואה יחסית אטרקטיבית.

דוגמה: דירה שעולה 2 מיליון ש”ח שאותה נרכוש ב50% הון עצמי ו50% מימון משכנתא. במידה ומחירה יעלה לכדי 2.5 מיליון, התשואה על ההון שלנו תהיה 50%. במידה והיינו רוכשים אותה ללא המשכנתא התשואה על ההון העצמי הייתה רק 25%. (עכשיו יהיו כאלה שיגידו רגע, אבל מה עם הריבית על המשכנתא? אתם צודקים זה יורד מהתשואה הכוללת, אבל התשואה על ההון העצמי נשארת זהה.)
 
אז נראה לנו טוב נכון? מה יקרה אם מחיר הדירה ישאר אותו הדבר? כמובן שנפסיד את עלות הריבית.
מה יקרה אם מחיר הדירה ירד? הפסדנו גם את עלות הריבית וגם חלק מערך הבית, לא כיף בכלל.
 
2. מינוף בקרנות גידור – קרן גידור יכולה למנף את הנכסים הקיימים שלה בעזרת מזומן שהיא מקבלת מעסקאות שורט שקיימה על נכסים אחרים.
זאת אומרת שאם החברה עשתה עסקאות שורט וקיבלה עליהן 50,000 דולר במזומן, היא יכולה להשקיע חלק מהמזומן הזה לרכישה או הגדלה של עסקאות לונג.
 
3. מינוף בעסקים קיימים – לקיחת הלוואה עם או ללא משכון נכסים קיימים בעסק.
במידה ויש לכם עסק קיים עם מחזור עסקים בריא וצפי רווחיות טוב, יש סיכוי גדול שגופים פיננסיים יסכימו להלוות לכם כסף על מנת שתוכלו להגדיל את פעילות העסק.
ההלוואות האלה בדרך כלל נקראות “אשראי לעסקים” ויש אפילו הלוואות בערבות המדינה ששווה לבדוק זכאות אליהן.
 
4. השקעה בבורסה באמצעות חשבון MARGIN –
לעומת חשבון CASH שאינו ממונף, חשבון Margin הוא בעצם חשבון ממונף. בכל עסקה שנעשה אנו נקבל מינוף (הלוואה) מהברוקר, לכל נכס יש מינוף שונה וצריך לבדוק את המינוף בעת הרכישה.
כמובן שמינוף זה אינו בחינם והברוקר יגבה מאיתנו ריבית על הסכום שהלווה לנו כל יום.
לכל ברוקר יש מינוף אחר על נכסים מסוימים וריביות שהוא לוקח עליהם ולכן הנתונים יכולים להיות שונים מברוקר לברוקר ויש לקחת את הנתונים הבאים כדוגמה בלבד.
 
דוגמה:
אנו רוצים לקנות 100 מניות של חברת intel שעלות כל מניה הנה 50 דולר.
ללא מינוף היינו צריכים לשלם 5000$ = 50 * 100.
 
עם מינוף (לרגע נתון זה) אנו נצטרך להשתמש רק ב1000$ מההון שלנו והברוקר ילווה לנו את ה4000$ דולר הנוספים, זאת אומרת שקיבלנו מינוף של 1:4.
על ה4000$ האלה הברוקר יגבה מאיתנו ריבית בגובה 0.009% לכל יום.
 
4.1 כיום בחלק מהברוקרים הזרים הגדולים יש תכנית שנקראת “תכנית הלוואת מניות”, לתכניות אלה
יש הגבלות על כמות הכספים המינימלית ועוד על מנת להצטרף לתכנית.
מה זה אומר? בשוק ההון יש אפשרות לבצע עסקאות שורט, זאת אומרת שמישהו מהמר על ירידת מחיר של נכס מסוים. על מנת להיכנס לעסקה כזו, הסוחר יצטרך להלוות מניות ממישהו שמחזיק אותן.
כאשר אנו נצטרף לתכנית, אנחנו בעצם נכנס לפול שממנו הסוחרים האלה יכולים ללוות את המניות והברוקר יתווך בינינו וביניהם.
 
למשל אם אנו מחזיקים קרן שעוקבת אחר הS&P-500 בשם SPY, ויש סוחר שרוצה לעשות לעשות עליה עסקת שורט, יכול להיות שהברוקר ילווה לו את הקרן מאיתנו ואנו נקבל את הריבית עליה.
אני לא אכנס לכל הפרטים של התכניות הללו אבל חשוב להבין מה אנחנו מרוויחים ואנחנו מפסידים כאשר אנחנו מלווים מניות או ניירות ערך אחרים בצורה זו, אפשר לקרוא על כך באתרים של הברוקרים הנבחרים.
אז מה עשינו פה? החזקנו נכס שרצינו להחזיק במילא וגם קיבלנו עליו ריבית.. סוג של מינוף לא? 🙂
 
5. מינוף באמצעות נכסים ממונפים – בשוק ההון קיימים נכסים בעלי מינוף גבוה כדוגמת קרנות ממונפות פי 2 או פי 3, חוזים עתידיים ואף אופציות. השקעה במכשירים פיננסיים אלא דורשת הון קטן יחסית לשווי העסקה בפועל, אני לא ארחיב על צורת מינוף זו משום שהיא דורשת מיומנות ומקצועיות גבוהה.
 
6. הלוואה כללית – כל הלוואה כללית שניקח ונשקיע אותה על מנת לקבל תשואה גבוהה יותר מתשלום הריבית היא מינוף הכסף. לדוגמה אם לקחתי הלוואה של 50,000 ש”ח בריבית 3% והשקעתי אותה בשוק ההון, מינפתי את עצמי. אני אצטרך להרוויח יותר מ3% בשנה כדי שההלוואה הזו תהיה משתלמת.

טיפ 1: במעמד לקיחת ההלוואה אל תציינו שאתם הולכים להשקיע את הכספים בעסקה XYZ אלמלא אתם עסק פעיל, עדיף להגדיר כל מטרה אחרת ולא השקעה בעסקאות בעלות סיכון.
למשל אם כתוב לכם בסיבת לקיחת ההלוואה “השקעה במניות”, אתם לא לוחצים על זה!
טיפ 2הלוואה על חשבון חסכונות קיימים כמו קרן השתלמות, פנסיה, קופת גמל יכולה להשיג לכם את הריבית האטרקטיבית ביותר בשוק ולכן עדיף לשקול את האמצעים הללו לפני הלוואה לכל מטרה.
 
 
אז הכל טוב ויפה, בינתיים נראה שאפשר לעשות מכסף יותר כסף.. אבל עוד לא דיברנו על הדבר הכי חשוב שבגללו בכלל התחלתי לכתוב את המדריך הזה והוא הסיכון.

הסיכון הכרוך במינוף

מבחינתי תקראו רק את הפסקה הזאת, זה ממש יספיק לי לשקט הנפשי שלי.
 
כפי שכבר כתבתי בתחילת המדריך, מינוף הוא מעולה ויכול להביא אותנו למטרות שלנו הרבה יותר מהר, אך בכדי לעשות זאת כל אחד צריך להבין את הסיכונים הכלליים ואת הסיכונים הספציפיים הנוגעים אליו.
יש מודל מאוד מפורסם בשם מודל CAPM שדי מזכיר לי את המצב כאן, במודל יש סיכון שיטתי – סיכון אותו לוקחים בכך שבכלל מחליטים להשקיע בשוק, וסיכון לא שיטתי שאותו אפשר להקטין באמצעות פיזור. אז למה זה מזכיר לי מינוף? כי גם במינוף כמו שציינתי יש את הסיכון הכללי במינוף ויש את הסיכון הספציפי לאדם שאותו הוא צריך לקחת בחשבון.
 
אז מה הדברים שצריך לקחת בחשבון כאשר אנו רוצים למנף את עצמנו באמצעות הלוואה?
 
  • האם הכספים הללו נחוצים לי לתכניות עתידיות משמעותיות בעתיד היחסית קרוב?

אם כן, מינוף שלא צלח יכול להרוס לכם את כל התכניות העתידיות שלכם.

 
  • מה הסיכון העסקה שבשבילה אני ממנף?
אם הסיכון הוא מאוד גבוה בתמורה לתשואה מאוד גבוהה, יש להבין כי יש סיכוי טוב שתיכנסו לבור שייקח לכם הרבה מאוד זמן לצאת ממנו אם העסקה תיכשל.
 
  • מה הוא אופק ההשקעה שלי?
ככל שאופק ההשקעה שלכם יותר ארוך, עסקה ממונפת (או כל עסקה בלי קשר למינוף) תשפיע עליכם פחות בטווח הקצר אם בכלל. זאת אומרת שגם אם עכשיו ההשקעה שלי לא הניבה פירות, אני יכול לחכות עוד 5-10 שנים על מנת שזה יקרה ואין לי צורך או שימוש בכספים אלו היום. חשוב להבין שככל שמתקרב היעד שבו אנו נצטרך את הכספים צריך להוריד את רמת הסיכון בהדרגתיות על מנת להגן על העסקה כמה שיותר.
 
  • האם זהו כסף שאני יכול לחיות גם בלעדיו ומוכן לסכן אותו?
אם כן, די ברור שההשפעה של עסקה שנכשלה כמעט ולא תשפיע עליכם.
 
  • האם משק הבית מצליח לחסוך מספיק כספים כדי למתן הפסד כספים עתידי בעסקה הממונפת?
אם כן, הסיכוי לאי פירעון ההלוואה קטן משמעותית ובכך גם הסיכון שבלקיחת המינוף. זה די מתחבר לשאלה הקודמת, מספיק חסכונות עכשיו יהפכו הפסד עתידי לפחות רלוונטי ובר השפעה נמוכה.
 
  • האם לקיחת ההלוואה תמנע ממני לקחת הלוואות עתידיות קריטיות?
לדוגמה לקחתי הלוואה דיי גדולה מבנק אחד על מנת להשקיע בשוק ההון ואפילו עוד הלוואה חוץ בנקאית על מנת שאוכל להשקיע סכום גדול יותר, בעוד כ-3 שנים אני מתכוון לקנות דירה ואצטרך בשביל כך לקחת משכנתא.
יכול מאוד להיות שבשל ההלוואות הקיימות לא יסכימו לתת לי משכנתא ואם יסכימו היא תהיה בריבית גבוהה משמעותית אלמלא לא היו לי הלוואות קיימות.
אז מה האופציות שלי? האם להוציא את הכספים משוק ההון ולשלם עכשיו את מס רווחי ההון? אולי אני בכלל בהפסדים כרגע? אז יש פה שילוב של אופק השקעה ואי התחשבות בהשפעה העתידית.
 
** דבר חדש שקיים עכשיו בשוק הוא דירוג אשראי. האם זה ישפיע על דירוג האשראי שלי?
עם מערכת דירוג האשראי החדשה, לקיחת הלוואות מרובות ואי יכולת פירעון של הלוואה בזמן יכול מאוד יכול מאוד לפגוע לכם בדירוג האשראי ובכך למנוע מכן לקחת הלוואות עתידיות בריבית אטרקטיבית או בכלל לקבל הלוואה.

הפחדתי אתכם? מעולה. אני לא רוצה להגיד לכם לא לקחת הלוואות ולא למנף את עצמכם. להפך, אני רוצה שכל אדם יגיע לעצמאות הפיננסית שלו כמה שיותר מהר.
מה שאני כן רוצה זה שכל אחד ייקח את כל הפרמטרים בחשבון כמו: סיכון העסקה, כדאיות, רווחיות, שנאת הסיכון האישית ועוד על מנת להגיע להחלטה נכונה שלא תפגע לו משמעותית בעתיד. מינוף הוא סוג של חרב פיפיות וסך הכל צריך להבין את הסיכון של שימוש בחרב הזו.

Scroll to Top