ברני מיידוף היה אחד השמות הבולטים בעולם הפיננסים – אך לא מסיבות חיוביות.
הוא נחשב לאחראי על הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה, שבה הונה משקיעים בסכום של מיליארדי דולרים.
כיצד אדם שהחזיק בתפקידים בכירים, כולל יו"ר בורסת הנאסד"ק, הצליח להטעות כל כך הרבה אנשים במשך עשרות שנים? מהן ההשלכות של מעשיו על שוק ההון והמשקיעים הפרטיים? בואו נצלול לסיפור שמסעיר את עולם ההשקעות עד היום.
תוכן עניינים
מי היה ברני מיידוף?
ברני מיידוף היה איש עסקים וברוקר יהודי-אמריקאי, שהפך לשם נרדף ל"הונאת פונזי" – התרמית הפיננסית הגדולה ביותר שנחשפה אי פעם.
מיידוף, שכיהן כיו"ר הדירקטוריון של בורסת הנאסד"ק והקים חברת מסחר בבורסה, הורשע בשנת 2008 בהונאת משקיעים בהיקף עתק של כ-65 מיליארד דולר.
הונאת פונזי הגדולה בהיסטוריה
בשיטת פונזי, התשואות שמקבלים המשקיעים משולמות מכספי משקיעים חדשים, במקום מהשקעות אמיתיות.
קרן ההשקעות הפיקטיבית של מיידוף הבטיחה רווחים קבועים של כ-10% בשנה, מה שמשך אליה משקיעים רבים. כאשר פרץ המשבר הכלכלי ב-2008, משקיעים דרשו את כספם, אך מיידוף לא היה מסוגל לשלם, וההונאה נחשפה.
חיים אישיים ואסונות במשפחה
מיידוף נולד בניו יורק למשפחה יהודית יוצאת אירופה, ושאב השראה מאביו, שהיה ברוקר. בגיל 22 בלבד, הוא הקים חברת מסחר עם הון עצמי זעום של כמה אלפי דולרים. החברה הייתה בין המייסדות של מדד הנאסד"ק.
הפרשה גרמה לאסון משפחתי כבד:
בנו, מארק, התאבד בשנת 2010, שנתיים לאחר חשיפת ההונאה.
בנו השני, אנדרו, נפטר מסרטן בשנת 2014.
אחותו ובעלה נמצאו מתים בביתם בפלורידה, בחשד לרצח והתאבדות.
מעצר, מאסר וניסיונות חנינה
לאחר מעצרו, מיידוף נשפט ל-150 שנות מאסר והודה ב-11 סעיפי אישום, כולל הלבנת הון, הונאה ועדות שקר. בית המשפט הורה על חילוט נכסיו בשווי כ-180 מיליון דולר.
בשנותיו האחרונות בכלא, ניסה מיידוף לקבל שחרור מוקדם בטענה שהוא סובל מאי-ספיקת כליות ומחלות נוספות. עם זאת, בקשתו נדחתה והוא נפטר בכלא באפריל 2021 בגיל 82.
כיצד פעלה ההונאה?
הונאת הפונזי של מיידוף פעלה במשך עשרות שנים, כשהוא הציג למשקיעים תשואות עקביות על כספם, אך בפועל שילם למשקיעים ותיקים מכספי משקיעים חדשים.
בין הקורבנות נמנו בנקים, קרנות גידור, אוניברסיטאות ואפילו ארגוני צדקה ישראליים כמו "יד שרה" ו"נשות הדסה".
הנזק הכולל הוערך תחילה ב-65 מיליארד דולר, אך הערכות מאוחרות יותר דיברו על כ-20 מיליארד דולר.
השפעת הפרשה על שוק ההון
פרשת מיידוף הביאה לשינויים משמעותיים בתחום הרגולציה והפיקוח על קרנות השקעה.
הרשויות שינו את נהלי הבקרה כדי למנוע הונאות דומות בעתיד, תוך דרישה לשקיפות גבוהה יותר מצד מנהלי השקעות.
סיכום
ברני מיידוף הותיר אחריו מורשת של הונאה פיננסית מהגדולות בהיסטוריה. פרשת חייו הפכה לאזהרה לכל משקיע, והוכיחה עד כמה חיוני לבדוק היטב היכן מושקעים הכספים. כיום, ניתן ללמוד עוד על פרטי הפרשה, כולל תהליכי השבת הכספים למשקיעים, באתר כונס הנכסים של מיידוף.