שוק ההון נבצע באדום - חדשות שוק ההון - סמארט טרייד - תום רוכמן

השוק משחרר קיטור: מה קרה אתמול בבורסה האמריקאית?

תוכן עניינים

אם פתחתם את האפליקציה של תיק ההשקעות שלכם/ן אתמול וראיתם/ן הרבה צבע אדום בעיניים – אתם ממש לא לבד. יום המסחר של ה-10 ביוני 2026 ייזכר כאחד הימים היותר מטלטלים שחווה שוק ההון האמריקאי לאחרונה, כשהמדדים המובילים ספגו חבטה של ממש.

המדד הטכנולוגי, הנאסד"ק, הוביל את הירידות וצנח ב-2%. מדד ה-S&P 500 איבד כ-1.6% מערכו, ומדד הדאו ג'ונס השיל לא פחות מ-953 נקודות (סביב 1.9%). אז מה בעצם קרה שם, ולמה כולם החליטו למכור בבת אחת? בוא נעשה סדר בבלגן.


1. כוכבי הבינה המלאכותית (AI) לקחו צעד אחורה

בחודשים האחרונים מניות ה-AI הרגישו כמו רכבת הרים שטסה רק למעלה. אבל אתמול הגיעה הערכת מצב מחדש. המשקיעים התחילו לחשוש שהמחירים פשוט טיפסו גבוה מדי ומהר מדי בגלל המאניה סביב התחום.

  • אנבידיה (Nvidia): ענקית השבבים, שהפכה למפלצת של כמעט 4.9 טריליון דולר, ירדה ב-3.7% והיוותה את המשקולת הכבדה ביותר על השוק.

  • סופר מיקרו קומפיוטר (SMCI): החברה, שמספקת שרתי AI, קרסה ב-28% ביום אחד! זה קרה אחרי שהיא הודיעה על כוונה לגייס 7 מיליארד דולר באמצעות הנפקת מניות חדשות – מהלך שמדלל את המשקיעים הקיימים והבהיל את השוק.

2. הנפקות ענק באופק (אפקט SpaceX)

סיבה מרתקת נוספת לירידות היא הצורך של משקיעים בנזילות. השוק נערך השבוע לגל של הנפקות ענק (IPO) של חברות טכנולוגיה וחלל, ובראשן ההנפקה הצפויה של SpaceX. כדי לפנות כסף מזומן ולקנות את המניות החדשות והמסקרנות האלו, מוסדיים רבים פשוט מכרו חלק מהמניות הקיימות שלהם, מה שיצר לחץ מכירות נוסף על השוק.

3. המזרח התיכון והנפט שוב מתחממים

מעבר לטכנולוגיה, גם הגיאופוליטיקה אמרה את דברה. חילופי האשמות מילוליים קשים בין הנשיא דונלד טראמפ לאיראן סביב המשא ומתן התקוע, גרמו לחששות כבדים מפני הסלמה. מחיר חבית נפט מסוג ברנט זינק ל-93.10 דולר. נפט יקר משמעותו עלויות דלק גבוהות יותר לחברות – מה שהפיל מניות של חברות תעופה ושיט (כמו יונייטד איירליינס וקרניבל שירדו בלמעלה מ-6%), והגביר את הפחד מפני אינפלציה מתמשכת.

4. הריבית לא הולכת לשום מקום (ואולי אף תעלה)

השוק קיווה שהאינפלציה בארה"ב תתקרר מספיק כדי שהפדרל ריזרב (הבנק המרכזי) יוריד את הריבית. אבל הנתונים האחרונים, יחד עם שוק עבודה חזק מאוד, גרמו למשקיעים להבין שזה לא יקרה בקרוב. למעשה, החשש כעת הוא שהריבית הגבוהה תישאר פה לאורך זמן, וחלק מהסוחרים אפילו מתחילים לתמחר העלאת ריבית נוספת בהמשך השנה. ריבית גבוהה היא האויב המושבע של מניות צמיחה יקרות.

שורה תחתונה: ימים כאלה הם חלק בלתי נפרד מהמשחק בשוק ההון. אחרי עליות מטורפות, השוק לעיתים קרובות מחפש תירוץ "לשחרר קיטור", לנעול רווחים ולחשב מסלול מחדש. זה אולי מרגיש מבהיל באותו רגע, אבל אנליסטים רבים רואים בתיקונים כאלה תהליך בריא שמונע מהשוק להפוך לבועה מסוכנת באמת.

סיכום

בסופו של דבר, הירידות שראינו אתמול הן לא סיבה לפאניקה, אלא תזכורת חדה לכך ששוק ההון נע בגלים. השילוב בין מימוש רווחים טבעי במניות הטכנולוגיה, הצורך בנזילות לקראת הנפקות ענק, והמתח הגיאופוליטי והכלכלי בעולם, יצר את "הסערה המושלמת" ליום מסחר אדום. ימים כאלה אולי לא נעימים לצפייה בתיק ההשקעות, אך הם חלק בלתי נפרד מהדינמיקה הבריאה של השוק, שמדי פעם צריך לעצור, לחשב מסלול מחדש ולייצר הזדמנויות כניסה חדשות לטווח הארוך.

סיכום

שוק ההון מציע היום שילוב מדהים בין חברות תשתית יציבות ומניבות כמו אנלייט ופריורטק, לבין הזדמנויות ערך יוצאות דופן כמו חלל תקשורת או פריצות דרך טכנולוגיות כמו ג'ין ופסיירקס. החוכמה היא תמיד לדעת לאזן, לנהל סיכונים בצורה מקצועית, ולזכור שמאחורי כל מספר בדו"ח הכספי עומד מוצר אמיתי, שוק יעד והנהלה שצריכה לספק את הסחורה.

Scroll to Top