דילוג לתוכן
סמארט טרייד- תום רוכמן- האם כולם יכולים להרוויח כסף

מסחר בבורסה – האם כולם יכולים להרוויח כסף?

מסחר בבורסה, האם כל אחד יכול להרוויח או שרק יחידי סגולה יכולים לייצר כך רווחים?
למה בכלל כולם נמשכים בעיקר לשוק ההון ולא לאפיקי הכנסה אחרים? על כל הדברים האלה אנחנו נדבר במאמר הבא כדי לנסות לתת על כך תשובות.
בתור מישהו שנמצא כבר שנים בתחום, מנהל קהילות ונמצא בקהילות פיננסיות רבות, אני רואה כל יום עשרות אם לא מאות שאלות לגבי הבורסה מאנשים שאין להם כל זיקה לתחום. כמובן שהדבר לגיטימי לגמרי ואף אחד כמובן לא דורש שכל מי שמשקיע בבורסה יעבוד בתחום ההשקעות בשוק ההון.
השאלה האמתית היא מי באמת יכול להרוויח משוק ההון, האם זה פשוט או שרובם דווקא יפסידו את הכסף שלהם בתהליך.

תוכן עניינים

ההבדלים בין סוגי השקעות בבורסה ובשוק ההון.

  • השקעות פסיביות בשוק ההון – ההייפ החדש בשנים האחרונות:
    סוג השקעה זה מתמקד בעיקר בהשקעות ארוכות טווח במדדים רחבים (מדדים שמייצרים פיזור השקעות רחב) על מנת לנסות להשיג תשואת שוק ממוצעת לאורך השנים, מדדים אלו הן בעיקר המדדים הראשיים בארה”ב ומדדים עם חשיפה עולמית.

    אז אם זה כל כך טוב, למה לחפש משהו אחר?
    השקעה פסיבית במדדים היא אחלה של דבר, אבל היא לא מתאימה לכולם.
    – מי שרוצה לנסות להשיא תשואה גבוהה יותר מתשואת השוק, כמובן שמדדים רחבים הם לא המקום הנכון.
    – מי שיותר מבוגר ואופק ההשקעה שלו הוא לא עשרות שנים, לא יכול לקחת את הסיכון הטמון בהשקעה זו שכולה ברמת
     חשיפה גבוהה לסיכון.

  • השקעות אקטיביות לטווח רחוק:
    סוג השקעה זה שונה מההשקעה הפסיבית במטרה שלו.
    בעוד ש
    בהשקעה פסיבית במדדים רחבים מנסים להשיג את התשואה הממוצעת של המדדים, בשיטה האקטיבית מנסים לייצר “אלפא”, זאת אומרת תשואה גבוהה יותר מהתשואה הממוצעת. 
    עיקר הניתוח בשיטה זו מתבסס על ניתוח פונדמנטלי שהנו ניתוח של בסיס החברה.המצב הפיננסי, הסביבה העסקית והפוטנציאל העתידי של השירותים / מוצרים שלה.
    ישנם מודלים מתקדמים לתמחור חברות והבנת המצב הנוכחי ביחס לפוטנציאל שלהן בעתיד וזה נשמע יפה וורוד, אך יש לזכור כי כאשר מנסים לבנות מודל לטווח הארוך, גם סטייה קטנה בנתונים יכולה לשנות את התוצאה שלנו בצורה דרסטית, לכן חשוב להבין את היתרונות והחסרונות של שיטה זו לפני שמתחילים אתה

  • מסחר בשוק ההון 
    מסחר בשוק ההון מתייחס למסחר לטווח קצר-בינוני. בסוג מסחר זה ישנן כמה תתי שיטות שלכל אחת מהן הפוטנציאל שלה, החסרונות והיתרונות.
    ברוב תתי השיטות הללו מנסים לנצל מומנטום במניה על מנת לייצר רווחים גבוהים בזמן קצר, תוך שימוש בניתוח טכני – ניתוח טכני זוהי שיטת ניתוח שמסתמכת על נתונים סטטיסטיים כמו מחירי המניה, נפח מסחר, סטיות תקן ועוד…

    כמו שכבר הבנתם, לא הכל ורוד, שיטות מסחר אלו דורשות למידה ברמה טובה ויישום של הלמידה. זוהי השיטה שבה יש פחות מרווח לטעויות ובשל כך כמות הסוחרים שמפסידים בה גבוהה יותר משיטות ההשקעות האקטיבית למשל.
    אבל זה לא הסוף, לצערי, בשל כך ששיטות מסחר אלו מאוד קורצות לאנשים בשל הפוטנציאל החבוי בהן, השוק מוצף ב”קורסים” ו”מרצים” המתיימרים לדעת ללמד את שיטות אלו (כן כן, גם כאלו שרק לפני שנה סיימנו את קורס המסחר הראשון והאחרון שלהם וחושבים שהם אלו שהמציאו את הגלגל) – מה שגרם למצב שהרבה סוחרים לא לומדים כמו שצריך, מפסידים ולבסוף גם מוציאים שם רע לשיטות אלו. 

 

האם אפשר בכלל להרוויח?

  • בהשקעה פסיבית על מדדים רחבים – בהחלט ניתן להרוויח במידה ואופק ההשקעה מספיק רחוק (ההמלצה היא למעל 10 שנים כדי לתת לכספים לחזור לעצמם גם במידה והתרחש משבר בשוק).
    רק יש לזכור שבשיטת השקעה זו, למרות אחוזי ההצלחה הגבוהים בה, התשואה היא התשואה הממוצעת של המדדים שנעה בין 7-11% לשנה כתלות במדדים הנבחרים.

     

  • השקעה אקטיבית לטווח הרחוק – הסיכויים לטובתכם כל עוד הפיזור שלכם היה מספיק רחב, לאורך השנים בדיוק כמו המדדים חברות נוטות לצמוח, אבל לא לשכוח שהמטרה בשיטה זו היא רק להרוויח, אלא להרוויח יותר מתשואת המדדים שאליהם אנחנו משווים (לרוב מדד ה S&P 500 בארה”ב).
     אז אמנם הסיכוי להפסיד פה הוא לא גבוה במיוחד, אבל כדי להרוויח יותר מהמדדים לאורך שנים, צריך לדעת לעשות את זה נכון.
    נהוג לחשוב שקריאת מכפילים פיננסיים של חברה מסוימת זה מספיק כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי העתיד שלה, למרות שזה משהו שכן צריך לעשות, זה אינו מספק וצריך לעשות מחקר מקיף יותר לפני שניגשים להשקיע בדרך זו.

  • מסחר בשוק ההון – אליה וקוץ בה. 
    אמנם לשיטה זו יש את פוטנציאל הרווחים הגבוה ביותר בצורה משמעותית, אך גם יש בה את אחוזי ההסתברות הנמוכים ביותר להצלחה.
    הסיבה היא שסוג מסחר זה דורש לא רק ידע, אלא גם משמעת ויכולת ניהול עסקאות יחסית תנודתיות.

    ידע אפשר להשיג, הבעיה כמו שאמרתי, שהשוק מוצף בתכניות שלא באמת מכשירות כמו שצריך למסחר אלא בעיקר מעשירות את אלה המלמדים. אין כל בעיה לשלם כסף על ידע שיגרום לכם להרוויח בעתיד, כל עוד הוא שווה את זה!

     

     משמעת. זה דבר שצריך לעבוד עליו לאורך זמן, ישנם קורסים ששמים על כך דגש אך בשלב מסוים הסוחר יסחר לבדו  ללא ליווי, כאן נכנס הפן של משמעת ואם הוא לא יהיה חזק, ההפסדים יגיעו די מהר.

    יכולת ניהול עסקאות, יש ללמוד ויש ללמוד. לדעת אסטרטגיות, ניתוח טכני, קריאת גרפים ואינדיקטורים אינם מתכון מספק להצלחה לטווח הארוך.
    מה שבאמת גורם לסוחר להצליח לטווח הרחוק זה ניהול העסקאות והתיק שלו לאורך זמן. 
    סוחר טוב יכול להצליח גם כאשר בחירת העסקאות שלו לא הייתה מושלמת ובואו.. היא אף פעם לא מושלמת. לכן מה שבאמת משפיע על הרווחים לטווח הרחוק הוא ניהול נכון ומשמעת, כמובן בתוספת ניתוחים טובים.

סיכום וסיימנו

אז כפי שהבנתם, עם עבודה נכונה, כמעט כל אחד יכול להרוויח במסחר בבורסה. אז למה יש כאלו שמפסידים את כל הכסף שלהם או לפחות סכומים משמעותיים ממנו? שמח ששאלתם! התשובות לכך מאוד פשוטות:

  • ניסיון להתעשרות מהירה.
    בחודשים האחרונים עלו לכותרות כמה מקרים שבהם אנשים הפסידו את כל כספם או רובו בטווח זמן קצר מאוד.
    אז האמת, שזה די מגיע להם. הם היו צריכים להבין את הסיכוי בעסקאות Make it or break it, התעשר או שתישאר בלי כלום. אבל בואו לא ניקח את זה לקיצור, גם הימור על חברות מאוד ספציפיות ללא פיזור מספק יכול להעלים לכם את הכסף מאוד מהר.

  • השקעה / מסחר בנכסים שאינכם מכירים לעומק. 
    בכל סוג של השקעה נדרש ידע ומאוד מאוד מומלץ לא ידע שטחי. לא פעם אני שומע על אנשים שהשקיעו באופציות (כן אופציות לגיטימיות לא בינאריות..) כי למדו על זה באיזה מאמר וחצי ועוד סרטון ביוטיוב, מהמרים כך עם הכספים שלהם במינוף סופר גבוה ומסיימים בלי כלום. ישנם נכסים בעלי סיכון מאוד גבוה ביחס לנכסים אחרים בשוק ההון וחשוב להכיר את הנכסים שסוחרים עליהם בצורה מעמיקה לפני שעושים זאת.

  • מסתמכים על מקורות חיצוניים בלבד בקבלת ההחלטות.
     
    כתבות, טיפים, קבוצות בוואטסאפ, טלגרם ושלל המדיה היום מציפה אותנו במידע שלעיתים הוא נכון ולעיתים מוטעה לגמרי.
    ברגע שאנו עושים מיקור חוץ מוחלט להחלטות שלנו, לא רק שלא נוכל ללמוד מהטעויות (כי לא הבנו מה הן בכלל), אלא העברנו את השליטה של הכספים שלנו למקורות שלרוב הם לא מוסמכים אפילו לקנות מניה לעצמם. (אמרתי לרוב, לא להיעלב לי עכשיו..)

  • לומדים, אך לא מיישמים.
     הייתי פשוט חייב להוסיף את זה לכאן. אז אני אגלה לכם סוד שבטח כבר ידעתם אותו, אני מרצה ומנהל תיקים כבר שנים טובות עם ניסיון של כמעט עשור בשוק ההון , כמות הפעמים שראיתי תלמידים (כן כן אפילו תלמידים שלי) זורקים את כל הכללים לפח ועושים מה שבראש שלהם בסופו של דבר הוא מאוד גבוה.
    אני יכול רק להסביר שזה הטבע האנושי שלנו שנוטה להרפתקנות, אבל כאשר רוצים להרוויח, צריך לפעול על פי אסטרטגיות מוגדרות, כללים, תכנית ברורה ומשמעת.


זהו, סיימנו. יש לכם עכשיו את הבסיס להבין איזו שיטת השקעה יותר מתאימה לכם ובמה אתם יותר מאמינים שייצר לכם רווחים לטווח הרחוק. כמובן שרווחים לא מובטחים לאף אחד בשוק ההון, אבל יש את הדרכים הנכונות לייצר סטטסטיקה חיובית לטובתנו לאורך זמן!

תזכרו, זה לא מה שהרווחתי החודש, זה מה שהרווחתי במשך כל חיי כמשקיע. 

Scroll to Top