דילוג לתוכן
סמארט טרייד- תום רוכמן-10 דברים להיזהר מהם לפני שבוחרים איפה ללמוד מסחר בשוק ההון

10 דברים להיזהר מהם לפני שבוחרים איפה ללמוד מסחר בשוק ההון

בחירת המקום הנכון ללמוד בו מסחר היא הצעד הראשון והחשוב ביותר.
בעידן שבו כמעט כל אחד יכול להציע קורס, חשוב לדעת איך להבדיל בין מקום מקצועי ואמין לבין כאלו שמבטיחים חלומות ריקים מתוכן.
במאמר הזה נסקור 10 דברים שאתם חייבים לבדוק ולהיזהר מהם לפני שאתם בוחרים את המקום שבו תלמדו.
אלו בדיוק הדברים שיכולים לחסוך לכם המון כסף, אכזבות וזמן מבוזבז.

תוכן עניינים

הקדמה

כל כך הרבה דברים שצריך להיזהר מהם כשבוחרים איפה ללמוד מסחר בשוק ההון? בהחלט.
אפילו קיצרתי לכם את זה ל-10 נקודות חשובות, שיכולות לחסוך לכם זמן, כסף והמון כאבי ראש.

בעולם המסחר יש שיטות רבות: השקעות לטווח ארוך, מסחר סווינג, דיי טריידינג, מסחר אלגוריתמי ועוד. אין שיטת קסם להתעשרות מהירה, ואם הייתה – כולנו כבר היינו עשירים, לא?
השוק מוצף בהבטחות נוצצות. בעולם שבו שיווק שולט על איכות, קל מאוד להתפתות להבטחות גרנדיוזיות, במיוחד כשמדובר בכסף – נושא שתמיד מושך.
מי לא רוצה להתעשר במהירות בלי מאמץ? אבל, במציאות, רוב מה שתראו בפרסומים הוא שיווק חזק, ולא בהכרח תוכן איכותי.

בדיוק בשביל זה הכנתי לכם רשימה של 10 דברים שחשוב לבדוק ולהיזהר מהם לפני שאתם בוחרים את המקום שבו תלמדו מסחר.

 

אז ממה צריך להיזהר?

  1. מראים לכם אחוזים מטורפים ולא ריאליים לדוגמת “בואו תראו איך אפשר להרוויח במניה 170%” בזמן שמראים לכם מניה שעלתה ב170%.
    העניין זה, שכנראה הם לא היו שם בעסקה הזו בכלל, אבל למי שלא מכיר את השוק ורק נכנס אליו כתלמיד זה נראה מדהים.

  2. מבטיחים לכם שתרוויחו המון כסף ממש לאחר הקורס (או בזמן הקורס) כמעט בלי עבודה.
    בולשיט. כמו שאף אחד לא נהיה שחקן NBA ביום אחד, כמו שאף אחד לא נהיה אלוף אולימפי ב3 חודשים, אף קורס לא יהפוך אתכם לסוחרי על, זה תלוי בכם ובאיך שתשתמשו בכלים שנתנו לכם בהמשך הדרך.


  3. אומרים לכם שאין סיכון כלל ושאת כל הסיכון הם לוקחים על עצמם. נו באמת, נראה לכם שאיזשהו מקום נורמלי ייתן לסוחר שסחר בקושי חודש וחצי לסחור לו בכסף? אז אולי יש תכניות כאלה, אבל תחשבו על זה שזה מתאפשר מהכספים שלכם בין אם גרמו לכם לשלם יותר על הקורס כדי לממן זאת או בדרך אחרת.

     

  4.  אם מבטיחים לכם תשואה קבועה של בין X ל Y אחוזים כל חודש. תברחו, אבל הפעם תברחו מהר. אין סקאם יותר נפוץ מזה, שום רובוט שמובוט לא יודע לעשות את האחוזים האלה באופן חודשי והאמת שגם לא בשנתי, כל מה שרוצים זה לקחת לכם את הכסף ולייצר פירמידה ע”י הפניה שלכם.
    אם הם היו מייצרים תשואה כזו הם בחיים לא היו מוכרים לכם את הרובוט שמייצר להם את זה והיו מעדיפים לגייס כסף ולהרוויח בעצמם.

     

  5. המרצה / שחקן במודעה מראה כמה הוא עשיר ואיך הוא יצא לעצמאות פיננסית. 
    עכשיו אני מקווה שיש לכם היגיון בריא, אבל כשאני רואה בחור שגר במרתף של ההורים שלו עושה תמונה עם שני מסכים וגופיית סבא, לי זה מדליק נורה אדומה אבל אמרתי שבכל זאת אכתוב על זה.
    גם לסחור בחוף הים רגל על רגל זה לא ריאלי, סוחרים טובים מתרכזים במסחר ועושים זאת בתנאים אופטימליים.  מרצה טוב ינסה למכור לכם גם את איכות הקורס שלו, לא את עצמו בלבד.

     

  6. מציגים לכם רווחים בסכום אבסולוטי ולא באחוזים כדי למשוך אתכם ללמוד אצלם. נכון זה מושך ומדהים לראות שמישהו הרוויח 3000$ והנה גם אני יכול! 
    אז קודם כל, כנראה שזה בדמו, גם אם זה לא בדמו, אם התיק שלי הוא 3 מיליון והרווחתי את עשירית האחוז באותו היום (0.1%), אני יכול להראות לכם שהרווחתי 3000$.
    תדאגו שאם מראים לכם תשואה במטבע כלשהו, שיראו גם את גובה החשבון.


  7. מציגים לכם דו”חות שנראים בעייתיים. מבחינתי דו”ח בעייתי זה דו”ח שנראה כאילו נעשה באקסל, דו”ח מזירת מסחר, דו”ח שאני רואה בו מקומות מטושטשים או אי עקיבות בגודל או סוג הפונט מה שמראה על כך שהתעסקו עם המספרים בתוך הדו”ח (כן גם את זה עושים בתעשייה.. בום!)

  8. מנסים לפתות אתכם עם “שיטת מסחר סודית” שרק להם יש ורק בזכותה אתם יכולים להרוויח!ברוב המוחלט זה בולשיט אחד גדול. הצלחה בשוק ההון נובעת ברובה מניהול עסקאות נכון ולא משיטה סודית כלשהי, אם הייתה שיטה שכזו כולם היו מחקים אותה ובסוף היא הייתה הופכת ללא יעילה.


  9.  מסחר אלגוריתמי.כן נשמע מפתה.. “בוא תשקיע בללמוד איך להשתמש בתכנה שתוכל ליצור בה אסטרטגיה שתפעל אוטומטית”. עכשיו בואו נחשוב על זה בהיגיון, אם זה היה כל כך קל אז:
    א. הם היו בונים אסטרטגיות מסוימות, לא מפרסמים את הרובוט ורק מגייסים כספים כדי לסחור בעצמם, אבל עובדה שהם לא עושים זאת והם מנסים למכור את זה לכם.
    ב. גם אם יש אסטרטגיה עובדת בזמן מסוים, תנאי השוק משתנים באופן תדיר וסופה של האסטרטגיה להיכשל ולרוב להיכשל בגדול בשלב מסוים.
    ג. אתם לא משתפרים במסחר ומכניסים אסטרטגיה מובנית.
    ד. אתם תלויים במערכת שלהם, ברגע שישנו אותה, יפסיקו לעדכן, ידרשו תשלום מעבר למה שאתם מוכנים לשלם, אתם אותם סוחרים שהייתם בהתחלה ולא השתפרתם כלל.

  10.  היזהרו מכתבות שמהדרות את הגוף / מרצה. 
    משהו במאוד נפוץ דווקא בגופים הגדולים עם יכולת מימון גדולה, זה קנייה של כתבות ממומנות והיום יש אפילו ספקים של כתבות אורגניות שכביכול לא נרשמות כממומנות.  הסעיף הזה קצת מעצבן כן, כי זה בעצם אומר לכם לא להאמין לשום דבר שאתם קוראים, אבל אני פשוט אגיד לכם להיזהר ולהפעיל שיקול דעת כאשר אתם קוראים את הכתבה או המאמר עליהם.

אז רגע, מה אנחנו כן צריכים לבדוק?

אז באמת יש כמה דברים שצריך לבדוק כדי לקבל מקסימום ערך:

  1. קודם כל תצאו מנקודת הנחה שבסך הכל מנסים למכור לכם מוצר או שירות- לאחר שתבינו זאת, תזכרו שלכל מוצר יש ערך, כל מה שצריך זה לחפש את המקסימום ערך במינימום עלות. אם מנסים למכור לי משהו, זה לאו דווקא אומר שהמוצר גרוע, כל עסק עובד על שיווק ומכירה גם אם המוצר שלו מדהים.

  2. תבדקו כמה שנים המנטור / מרצה שלכם מלמד וסוחר- כדי ללמד מסחר בשוק ההון צריך גם לדעת ללמד את זה, לא מספיק להיות סוחר גם אם אתה הסוחר הכי טוב בעולם.
    לצערי הרבה סוחרים היום (שרובם יחסית מתחילים) מתיימרים ללמד ברמה של מרצים ותיקים בשוק מה שרחוק מאוד מהמציאות. עכשיו באמת שאין עם זה בעיה, הרי כולם צריכים להתחיל מאיפשהו ואי אפשר להיוולד עם 5 שנות ניסיון בתור מרצה, אך אין סיבה שתשלמו אותו מחיר שהייתם משלמים למרצה מנוסה למרצה לא מנוסה.

  3. דברו עם תלמידי עבר ותלמידים נוכחיים של המרצה- תנסו להגיע לתלמידים שלו בלי לדבר איתו קודם כי כך הוא לא יוכל לסנן את אלה שיותר אהבו או פחות אהבו ללמוד איתו.
    במקרה ואין לכם גישה שכזו, פשוט דברו איתם, לרוב המרצים המנוסים יש מספיק תלמידים שיהיו מוכנים לדבר אתכם ולהסביר לכם על התהליך בצורה כנה.

  4. אל תשללו קורסים או מרצים בגלל עלות הקורס. אמנם יש כאלו שפשוט מוכרים במחירים מופקעים, זה לגמרי נכון, אך מרצה מנוסה שיש לו המון מידע וכלים נכונים לתת לכם יכול להיות שווה הון.

    הרי אף קורס / מרצה איכותי לא ימכור את הזמן והכלים שאסף במשך השנים במחיר זעום, הוא עבד על זה קשה, פיתח תוכניות לימוד ושיטות שיעזרו לכם לקצר את זמן הלמידה ויהפכו אתכם לסוחרים טובים יותר. בואו ניקח דוגמה קצת קיצונית.. פגישה לקראת פרישה עם יועץ פנסיוני יכולה לחסוך לכם עשרות ומאות אלפי שקלים, אז למה שתשלום של אלף ומשהו שקלים צריך להפחיד ולמנוע ממני לקחת את השירות שלו? תחשבו על מה שהשירות ייתן לכם בטווח הארוך ואל תפחדו לשלם על כך.

  5. חפשו עליהם מידע באינטרנט. (מתקשר לסעיף 10) תראו שיש להם עבר אמין, חפשו עליהם מידע רלוונטי. האם יש לו בלוג ואפשר לחקור חומרים שהוא פרסם? האם הוא כותב באתרים מסוימים וניתן לקרוא את הכתבות שלו ולהבין מה רמת הידע שלו? כל אלו יעזרו לכם להגיע להחלטה נבונה יותר.

  6. שלבו את כל מה שכתבתי בסעיפים הקודמים ואל תפחדו לקחת את הצעד קדימה כדי ללמוד- משהו שלמדתי בניהול קהילות סוחרים היא שאין שני ללמוד מסחר בשוק ההון בצורה מובנית ונכונה.
    אמנם האינטרנט די מוצף בתכנים ומאוד קל לנו כבני אדם להיות יהירים ולהגיד “בשביל מה אני צריך את זה? אני יכול לבד”, אבל כמו שהם מפוזרים ברחבי האינטרנט בצורה אקראית, כך גם יוצא הסוחר בסופן של דבר, אקראי ללא אסטרטגיה וללא דרך להשתפר לאורך השנים.

לסיכום

האם חייבים ללמוד מסחר בשוק ההון במקום מסודר על מנת להיות סוחרים טובים? 

בעיקרון לא, אם חופרים מספיק, קוראים ספרים רבים, מסתכלים בסרטונים של סוחרים מנוסים, אפשרי להגיע לרמת מסחר סבירה, אך מהניסיון שלי באמת שאין שני ללמידה בצורה נאותה גם אם אתה אוטודידקט מופלא.
אחד החסרונות הבולטים של של למידה עצמאית הם המחסור בליווי ותיקון טעויות בצורה אובייקטיבית ומחסור בתכנית עתידית בנויה אישית, אז כמו שאמרתי, לשיקולכם.
לפחות עכשיו אתם יודעים יותר טוב מה לבדוק לפני שתתחילו ללמוד ותוכלו לעשות את החשבון בעצמכם.

אז איך זה שאני לא יורה לעצמי ברגל עם המאמר הזה? טוב, זה די ברור לא? אם היינו מפחדים מכל אחד מהסעיפים שכתבתי כנראה זה לא היה נכתב אלא אם כן הזריקו לי סם אמת.
אנחנו פשוט עומדים מאחורי כל מה שאנחנו מציעים בתור מכללה ולכן אין בעיה שיבדקו אותנו וכך צריך לחשוב כל גוף המספק לימודי מסחר בשוק.

Scroll to Top